foto

Vertrek je binnenkort op reis? Laat je woning beschermd achter!

Ga je binnenkort op reis, dichtbij of ver weg? Neem de nodige veiligheidsmaatregelen en laat je huis beschermd achter. De vakantieperiode is de ideale periode voor een ongewenst bezoekje van inbrekers, maar met een paar kleine aanpassingen kan je hen ontmoedigen.

Wil je zonder zorgen op vakantie, hou dan rekening met deze tips:

 

1. Voorzie ramen en deuren van goede sloten

Het klinkt logisch, maar goede sloten zijn cruciaal om je woning te beveiligen. Herstel defecte sloten of raamsluitingen. Oudere ramen en deuren zijn vaak makkelijk te openen met een bankkaart of een stuk ijzerdraad en bieden amper weerstand. Zorg dus voor een goede beveiliging. Controleer ook keldergaten, koepels en dakvensters en sluit het tuinhuis, roosters of hekken met een kettingslot.

 

2. Geef je huis een bewoonde indruk 

Installeer bijvoorbeeld tijdschakelaars die de (buiten)verlichting, televisie en radio op regelmatige tijdstippen in- en uitschakelen. Laat een auto op de oprit staan of vraag iemand langs te komen om de planten water te geven, de post te legen of het gras te maaien bij langdurige afwezigheid. Ruim niet te veel op, een tuinslang of speelgoed in de tuin wijzen erop dat je thuis bent. Ladders of andere inbraakhulpmiddelen berg je natuurlijk wel op.

TIP: Regel tijdens je wintervakantie iemand die de sneeuw van je oprit veegt, een volmaakt wit tapijt is      namelijk een duidelijk teken dat er niemand thuis is.

 

3. Houd je vakantie stil 

Je wil misschien niets liever dan je vakantiefoto’s delen op Facebook of Instagram, maar dat doe je beter niet. Hou in je achterhoofd dat niet enkel je vrienden meelezen, maak het inbrekers niet te gemakkelijk door te melden dat je op vakantie bent. Wees ook vaag in je afwezigheidsmail en spreek geen concrete boodschap in op je voicemail.

 

4. Installeer een professioneel alarmsysteem

Je mag het gerust laten merken dat je een alarmsysteem hebt, zo weten dieven dat ze weinig kans maken om jouw huis te kraken. Informeer je alarmcentrale over je vertrek en breng je contactpersoon op de hoogte van de procedure bij een alarmmelding. Geen geld voor een professioneel alarmsysteem? Installeer imitatieveiligheidscamera’s of hang stickers van beveiligingsfirma’s aan de ramen of deuren.

 

5. Bewaar waardevolle voorwerpen uit het zicht 

Je woning is geen uitstalraam, inbrekers kunnen vanaf de straat naar binnen gluren. Berg je laptop of tablet op, andere waardevolle spullen zoals juwelen, belangrijke documenten of sleutels kan je in een kluis bewaren. De meeste inbrekers hebben er geen verstand van en nemen ook niet de tijd om de kluis open te breken. 

Tip: Hou een lijst bij van je waardevolle bezittingen en maak er een foto van. Mochten dieven toch aan de haal gaan met je spullen, heb je altijd een handig bewijs voor de politie en de verzekering.

 

6. Spreek af met buren of vrienden 

Vraag buren, familie of vrienden een oogje in het zeil te houden. Wanneer ze iets verdacht zien, kunnen ze onmiddellijk alarm slaan. Je kan ook vragen je brievenbus dagelijks te legen en de rolluiken neer te laten.

 

7. Berg mogelijke inbraakhulpmiddelen op

Leg geen sleutel onder de mat en berg ladders en ander potentieel inbraakmateriaal op achter slot en grendel. Wist je dat er geen sprake is van ‘inbraak’ wanneer de inbrekers hulpmiddelen aangereikt krijgen? Verzekeringen kunnen in zo’n geval moeilijk doen bij de vergoeding van de schade of diefstal.

 

Inbraak is niet het enige gevaar wanneer je met vakantie bent, vermijd ook andere rampen: 

  • Bescherm je woning tegen brand of kortsluiting en trek alle stekkers uit het stopcontact. Dit geldt voor zowel grotere apparaten zoals televisietoestellen en microgolfovens, als voor broodroosters en wekkerradio’s.
  • Sluit gas en water af om eventuele lekkage te voorkomen. Een explosie of een ondergelopen verdieping wil je écht niet meemaken.
  • Handel betalingen af voor je vertrekt. Niets vervelender dan extra administratiekosten te moeten betalen omdat je een paar dagen te laat bent.


Deel dit artikel

Archief