foto

Een starterswoning: wat, waar en waarom?

Ben je toe aan je eerste koopwoning? Een betaalbaar huis of appartement vinden is een hele klus. Sommige projectontwikkelaars bieden uitdrukkelijk starterswoningen aan, die net voor kopers als jou bedoeld zijn. Wat is een starterswoning? Waar vind je ze? En hoe lang blijf je er best wonen?

Je eerste eigen woning. Een avontuur waar je ongetwijfeld al lang naar uitkijkt. Tijd voor een betaalbare starterswoning. Na enkele jaren heb je meerwaarde gecreëerd en ruil je je starterswoning voor een pand dat nog beter past bij je woondroom.

Renovatieproject als starterswoning

Een woning die moet worden opgeknapt, is altijd een goede manier om meerwaarde te creëren. Zeker als je een handige harry bent en dus heel wat werken zelf kan uitvoeren.

 

Nieuwbouwproject als starterswoning

 

Nieuwbouw of renovatie?

Je starterswoning is niet enkel je eigen plek, maar ook een weloverwogen investering. Koop je een nieuwbouw of renoveer je beter? Alles hangt af van jouw skills en verwachtingen.

Renovatieproject

Als je een klusser bent, kan je dus een woning kopen die moet opgeknapt worden. Te renoveren staat voor goedkoper. Soms blijven woningen met opknapwerk langer te koop staan, waardoor je een ruime keuze hebt.

Dankzij een renovatie is je huis na enkele jaren een pak meer waard. Als je de woning terug verkoopt of verhuurt heb je zo meteen een mooie basis om een ander pand te kopen dat dichter bij je droomhuis aanleunt.

  • Lagere aankoopprijs
  • Zelf meerwaarde creëren
  • Ruim aanbod om te kiezen

Nieuwbouwproject

Vastgoedmakelaars en gemeentes zetten soms ook nieuwbouwprojecten in de markt waarmee ze specifiek op starters doelen. Het voordeel van nieuwbouw: je woning is instapklaar. Op een likje verf na, hoef je meestal nog weinig inrichtingskosten te maken. Bovendien geniet je de eerste jaren van weinig onderhoud en zijn verschillende zaken nog in garantie.

Het spreekt voor zich dat betaalbare startersprojecten snel uitverkocht zijn. Hou het aanbod dus goed in de gaten.

  • Instapklaar
  • Weinig inrichtingskosten
  • Weinig onderhoudskosten

Meerwaarde creëren met een nieuwbouwwoning kan ook, zeker als je de volgende tip in acht neemt.

Buurt in opmars

Zoek een woning in een buurt die populairder wordt. Nu zijn de woningen nog betaalbaar, maar over enkele jaren liggen de prijzen in de – tegen dan bloeiende – buurt een pak hoger. Zonder extra investeringen in je woning.

Hoe vind je die buurt? Vaak voel je het beginnend enthousiasme zelf aan. Kijken waar er veel check-ins zijn, evenementen georganiseerd worden en waar je vrienden of kennissen vaak over spreken zijn ook goede indicatoren.

Minstens 5 jaar

Het duurt gemiddeld 5 jaar vooraleer je starterswoning geld opbrengt bij herverkoop. Plan je al na pakweg 2 jaar te verhuizen? Dan zoek je wellicht beter een huurwoning. Je spaart meer en hebt al een eigen stekje.

Betaal je je starterswoning af op 10 jaar en ga je daarna pas op zoek naar je een ruimer huis of appartement? Dan zit je perfect op koers om je toekomstige opties op de woonmarkt te verhogen.

Vind een starterswoning en ding de voordeligste lening af. De volgende grote stap richting droomhuis!Deel dit artikel

Archief